Съюз на българските автомобилисти – СБА

ЗА НАС

Съюзът на българските автомобилисти е неправителствена организация, основана през далечната 1957 година, като сдружение на българските шофьори, работещо в техен интерес. От създаването си сме член на Международната автомобилна федерация – FIA, а от 1992 година сме член на ARC Europe. Членството в тези организации ни позволява да помагаме на българските шофьори в цяла Европа и да си съдействаме с над 240 автомобилни клубове в цял свят.

МИСИЯ

Нашата основна мисия е да помагаме и съдействаме на българските шофьори във всяко възможно направление. Започваме с обучението им и получаването на шофьорска книжка, преминаваме през задължителните годишни технически прегледи и достигаме до ежедневните ситуации като нужда от пътна помощ, консултация при инциденти и дори съдействие при избор на най-добър маршрут за пътуване.

ЦЕЛ

СБА ежегодно провежда множество инициативи, обединени под една обща цел – намаляване на жертвите и инцидентите на пътя.

ЗАЩО СЪЗДАДОХМЕ ТАЗИ КАМПАНИЯ

Целта на кампанията е да популяризира темата за пътната безопасност сред младите шофьори, тъй като те са сред най-застрашените от войната по пътищата. По данни на Пътна полиция във всяко трето ПТП в България участва шофьор с до 2 години стаж. Именно затова стартирахме кампания за пътна безопасност сред младите шофьори, с която да поощрим онези млади водачи, които познават и спазват правилата за движение по пътищата.

ИЗДАНИЕ 2018

Кампанията “Най-добър млад шофьор на България” се проведе за първи път през 2018г. В първия кръг - онлайн тест се включиха над 3500 шофьори на възраст между 18 и 26 години. 30-те най-добри от тях, които нямат нарушения на пътя, бяха поканени да се включат във финалния етап. 19-годишният Андрей Анастасов от пловдивското село Христо Даново грабна титлата “Най-добър млад шофьор на България” и спечели чисто нов автомобил за една година. Повече за първото издание на кампанията виж тук.