Българин спечели първото международно състезание за млади шофьори

18-годишният Симеон Цветков от София надви представителите на Словения, Полша и Сърбия в първото международно състезание, което се проведе в гр. Любляна.

Симеон беше най-добър в поредица от изпитания, част от които шофиране на автомобил със закрити стъкла, като трябваше да се ориентира единствено по камерата в автомобила. Сред останалите упражнения за младите шофьори бяха още оказване на първа помощ на пострадал, установяване на скрити повреди по автомобил, преодоляване на хлъзгава повърхност с поддържане на скорост. Участниците трябваше да покажат умения зад волана, прецизност, познания за асистиращите системи, бързина и ловкост.

Българският отбор се класира най-добре, след като Петър Господинов от Стара Загора зае петото място, а Цветомир Стамов от Сливен – третото. Президентът на Регион 1 на Международната автомобилна федерация (ФИА) Томас Мюлер Томсън поздрави отбора и пожела на всички да бъдат посланици за пътна безопасност сред своите приятели и връстници.

Тримата финалисти от страна на България стигнаха до международното състезание, след като по-рано тази година извоюваха първите три места в кампанията „Най-добър млад шофьор на България“, в която участваха 4000 души от цялата страна. Съюзът на българските автомобилисти (СБА) е един от автомобилните клубове, които провеждат за втора поредна година инициативата за млади шофьори.