4 000 се състезаваха в кампанията „Най-добър млад шофьор на България“

Пътна полиция отчита по-малко нарушители сред участниците в „Най-добър млад шофьор на България“ за 2019 спрямо миналата година. Тази година 25 на всеки 100 души са нарушавали поне веднъж Закона за движение по пътищата.

Участниците показват и по-добри теоретични познания в сравнение с миналогодишното издание на кампанията. В кампанията се включиха 4 000 млади шофьори. Над 20 от тях са се справили с теста без нито една грешка, а 63-ма са отговорили грешно само на един въпрос.

Това показва първоначалният анализ на данните, които Съюзът на българските автомобилисти обобщава след проведения в рамките на два месеца онлайн тест.

През февруари СБА стартира второто издание на единствената по рода си кампания, за да избере Най-добрият млад шофьор на България. Първият етап от кампанията представляваше онлайн тест на официалния сайт www.youngdriver.bg, в който всеки шофьор на възраст от 18 до 26 години, с до 5 години стаж зад волана и без извършвани нарушения на Закона можеше да участва.

Във втория кръг ще участват 30-те най-добри по брой правилно отговорени въпроси, като критерий е също времето за решаване на теста. Той ще се проведе на 18 май в центъра на гр. София под патронажа на Столична община. Финалистите ще се състезават в серия практически състезания, сред които смяна на гума и поставяне на верига за сняг, майсторско управление на автомобил, овладяване на автомобила в лоши метеорологични условия, оказване на първа помощ на пострадал и други.

Събитието на 18 май ще събере на едно място представители на държавата, бизнеса, медии, рали състезатели и други. Водещ ще бъде журналистът Симеон Колев. От СБА са подготвили още дрифт шоу, демонстрации на професионални рали състезатели, много изненади и награди за публиката. Входът е безплатен, а официалното откриване е предвидено за 10:00 часа.

Списък с Топ 100 на участвалите в кампанията вече е поместен на youngdriver.bg