Tест за шофьори: 10 типа водачи според начина, по който държат волана

Повечето шофьори едва ли някога са мислили, че начинът, по който държат волана, издава много от характера им. Оказва се, че стилът на управление на автомобила може да разкрие много за личността и навиците на този, който го държи. Екип от психолози дълго време изучавали поведението на стотици шофьори и на базата на наблюденията си обобщават 10 типа водачи, според характерните постановки на захвата на кормилото. Разбира се, много от тези шофьори държат волана по грешен и не безопасен начин, но явно навиците и характерът си казват думата.

Разгледайте типовете на шофиране. Вижте към кой тип се причислявате вие и какво разкрива това за вашата личност.


ПерфекционистътДържите волана като по учебник и винаги искате да правите нещата по правилния начин. Следвате стриктно инструкциите, добре организиран сте. Вие сте още дисциплиниран, хладнокръвен и уверен, който не поема излишни рискове и следи за собствената си безопасност. Отделяте голямо внимание на детайлите и играете по правилата. Не импровизирате, дори понякога сте праволинеен. Изпипвате нещата, а това няма как да не ви донесе успехи в живота.

Мнението на пътния експерт: Това е правилният захват на волана – той трябва да се държи на 3 без 15, но без да се стиска здраво!


ХлапетоАко шофирате, хванал здраво волана отгоре с една ръка, то вие сте олицетворение на безгрижието. Сякаш карате сам, по залез слънце, по знаменитото „Шосе 66”. Не вземате живота много насериозно, но сте смел и уверен човек. Вие сте авантюрист, готов за предизвикателства. Не са много нещата от живота, които ще ви извадят от равновесие. Носите младежка душа.

Мнението на пътния експерт: Воланът трябва да се държи с две ръце, понякога самоувереността е подвеждаща!


МинималистътТози тип шофиране издава смелост, увереност, опит. Обичайно този човек се стреми към опростяване на нещата, а не към усложняване. Не сте фенове на големите компании, предпочитате кръгът ви да е от близки приятели и роднини. Обличате се семпло, но не защото сте скучен, а защото обичате удобството.

Мнението на пътния експерт: Воланът трябва да се държи с две ръце, за да може водачът да реагира своевременно при възникнала опасност!


ПриключенецътОбичате риска и живота на ръба. За вас е важно да оползотворите максимално всеки миг. Вълнува Ви екстремното. Вие сте приключенец, но и мечтател. Не спирате да фантазирате. Когато става дума за любов пък, не се страхувате да наложите собствените си чувства. Това ви печели уважението и възхищението на хората, които обичате.

Мнението на пътния експерт: Твърде свободна е небезопасна поза. Трябва да се избягва!


ШефътВие сте роден лидер. Упорит и последователен. Близките ви вярват безусловно. На работното място често получавате похвали за работата си.

Мнението на пътния експерт: Това положение на ръцете е опасно и може да доведе до катастрофа!


ПоддръжникътХората ви обожават! Вие сте истински щастливи, когато помагате на семейството и приятелите си. Добър служител сте и често ви търсят за съвети. Излъчвате положителна енергия за всички и рядко влизате в конфликти.

Мнението на пътния експерт: Също погрешен захват. При това положение на ръцете и при рязко завиване автомобилистът може да предизвика ПТП или да се завърти!


МиротворецътНе сте конфликтна личност, толерантни сте, но и сте също подозрителни и песимисти. Противници сте на враждите и караниците. Иначе сте толерантни и последователни в действията си.

Мнението на пътния експерт: Това положение уморява мускулите на ръцете и ограничава възможностите за реакция!


Училищният клоунВие обичате да привличате чуждото внимание с нетипични постъпки. Извън стереотипа сте. Търсите хумора във всяка ситуация, всичко ви е смешно и така подхождате към всяка ситуация. Често набирате скорост, после пускате волана и крещите „уау”. Предпочитате да живеете живота си по чалнат начин. Артистичен сте и така забавлявате околните.

Мнението на пътния експерт: Абсолютна безотговорност!


НервниятВинаги сте напрегнат, разтревожен, нащрек. Дори един дребен проблем може да ви направи неспокоен. Вие сте неуверен и боязлив, трудно контролирате страховете си. Рядко се разкривате пред околните, трудно скъсявате дистанцията и си оставате енигма за околните.

Мнението на пътния експерт: При това положение ръцете пречат на видимостта. Не е препоръчително да използвате този захват!


БулдозерътВнимание, агресор на пътя! Вие не търпите никого, който се изпречи на пътя ви. Натискате клаксона, давате газ, присвяткате, скъсявате дистанцията и избутвате от пътя, всеки който ви пречи да издуете газта. Все бързате, чувствате се господар и доминант. Много хора се възхищават на вашата решителност, въпреки че понякога ги плаши. Вие сте целенасочени и предпочитате действията пред приказките.

Мнението на пътния експерт: Контролира волана, но издава, че този автомобилист е рисков.


Източник: Използвани са материали и от littlethings.com

автор: Ваня Георгиева